Home > Tasawwur Amal Haraki > Menyediakan Prasarana Perjuangan Untuk Generasi Pewaris

Menyediakan Prasarana Perjuangan Untuk Generasi Pewaris

Firman Allah bermaksud: 

  “ Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah. Dan hendaklah setiap diri memeriksa apakah yang telah disediakannya untuk hari esok..”,  al-Hasyr : 18.

“ Dan buatlah persediaan untuk menghadapi mereka, apa sahaja kekuatan yang termampu oleh kamu.”; al-Anfal : 60. 

Nabi s.a.w. bersabda : “ Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara….” 

“ Didiklah generasi hari ini, kerana mereka akan hidup pada zaman bukan zaman kamu” Umar. 

Prasarana perjuangan merangkumi melengkapkan generasi pewaris dengan 5 persediaan asas. 

Persediaan Mental

Persediaan Spritual

Persediaan Skill

Persediaan Sikap

Persediaan Prasarana 

Di antara tuntutan Fiqhul Waqie ialah kita memahami realiti musuh dan tabiat gerak kerja mereka dalam menghadapi kebangkitan Islam. Setelah kita memahami percaturan mereka; umat Islam dan gerakan Islam perlu membuat persediaan yang secukupnya untuk mengahadapi mereka. 

Peperangan dan jihad antara kebenaran dan kebatilan, Islam dan Kufur, umat Islam dan Zionis akan berterusan sehingga hari kiamat. Ini adalah tabiat kehidupan di dunia yang telah ditakdirkan oleh Allah Azza wa Jalla. 

Peperangan ini sejak permulaan sejarah manusia, bukan sekadar membawa kepada penjajahan tanahair oleh musuh Islam, tetapi penjajahan pemikiran, penjajahan neraca nilai, penjajahan undang-undang, penjajahan sistem, penjajahan budaya dan sikap hinggalah penjajahan ekonomi dan sumber kehidupan. 

Kemerdekaan seorang muslim, ketulenan ikhlas pengabdiannya kepada Allah hanya akan terlaksana apabila seluruh dirinya dan kehidupannya ; pemikirannya, neraca nilainya, sikapnya, sistem yang menyususn kehidupannya, undang-undang yang menjadi rujukannya dalam menyelesaikan pertikaian, amalan budaya ketika gembira dan duka, sumber dan kekuatan ekonominya, keseluruhannya merdeka daripada kongkongan dan penguasaan selain daripada Allah. 

Persediaan mental, spiritual, skill dan sikap boleh dibina melalui tarbiah berasaskan pembelajaran dan pendidikan yang berobjektif dan bersepadu. Manakala persediaan prasarana memerlukan tindakan dan pengorbanan generasi hari ini. Prasarana yang saya maksudkan ialah: 

  1. Wadah perjuangan yang mantap.
  2. Biah yang menyokong.
  3. Kekuatan ekonomi yang mampu bersaing.

 Kemantapan wadah perjuangan bergantung kepada kesatuan fikrah semua aktivisnya, kekuatan ukhuwwah di kalangan mereka dan kekuatan disiplin setiap anggota. Kekuatan ini hanya lahir melalui amalan `jundiah laluan kepada qiadah’ dalam proses pembinan tanzim.  Semua umat Islam perlu terlibat di dalam perjuangan dengan bersama-sama membina wadah yang mantap dan bersedia menjadi jundi sebelum dilantik menjadi pimpinan.

Biah yang menyokong, lahir daripada kesedaran, sensitiviti dan kerjasama wadah-wadah yang beramal untuk Islam terhadap perkara yang disepakati dan bertolak ansur terhadap perkara yang tidak sepakat. Sekurang-kurangnya setiap ahli gerakan Islam cuba memahami dan berbaik sangka terhadap sahabat seperjuangan.

Perkara ini menuntut setiap gerakan Islam memahami isu-isu khilafiyyah dan isu-isu yang mempunyai dalil yang qat`i dan menghayati adab-adab khilaf yang menjadi amalan sekelian ulama. Gerakan Islam juga perlu berhati-hati dalam menerima berita walaupun yang dibawa oleh ahlinya. Isu-isu yang berkaitan dengan salahfaham yang timbul antara aktivis-aktivis gerakan Islam hendaklah diselesaikan melalui saluran kepimpinan.

Perkara paling asas ialah menerima kewujudan gerakan Islam lain di medan dakwah, bersikap terbuka dan cuba memahami apakah sandaran Syarak yang digunakan oleh mereka dalam melakar peta siasahnya. 

Kekuatan ekonomi bermula apabila umat Islam mula mengambil tempat di dalam peta ekonomi Negara, berusaha menyediakan semua keperluan fardu kifayah dan membebaskan ekonomi daripada bergantung kepada  monopoli golongan bukan Islam.

Umat Islam perlu mengambil peluang terlibat dalam semua bidang ekonomi seperti;  industri pemakanan dan pakaian pengeluaran dan pemasaran, industri pengangkutan darat udara dan lautan, industri komputer dan telekomunikasi, industri perbankan dan takaful hatta industri perfileman, penerbitan dan media massa. 

Umat Islam perlu keluar daripada menjadi golongan pengguna kepada menjadi golongan pengeluar dan pengedar. Ia bermula dengan niat yang jelas, kemahuan yang tinggi dan tindakan yang efisyen.

Advertisements
Categories: Tasawwur Amal Haraki
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: